Att se människor växa och utnyttja sin fulla potential har varit en röd tråd genom mitt yrkesliv. Det har jag gjort genom att starta, driva och bygga framgångsrika företag. Att omsätta idéer och visioner i praktisk handling och att få andra engagerade i resan sporrar mig. Jag har arbetat med högteknologi, verkstadsindustri, service, varumärkesbyggnad och personlig utveckling.

Idag arbetar jag som konsult inom Ledarskap & team, Affärsutveckling & Strategi och Bolagsstyrning. Mina erfarenheter som entreprenör, chef och ledare kommer väl till pass i mitt arbeta med att stötta och utveckla ledare på alla nivåer. Sedan 2005 har jag satsat på en gedigen utbildning som Executive Co-Active Coach via CTI, Co-Active Training Institute, USA och har efter fler än 1000 coach-timmar uppnått PCC nivå som ICF certifierad coach, International Coaching Federation. Jag är även certifierad Team leder coach via TCI, Team Coaching International.

Ett 30-tal styrelseuppdrag har gett mig inblick många typer av företag och organisationer och de olika utvecklingsstadier de genomgår. Min styrelseerfarenhet sträcker sig från små startuppföretag till ordförande i Verket för Näringslivsutveckling, NUTEK.

Min tid som chef för Forskningsbyn Ideon och Regionchef för Svenskt Näringsliv har gett mig ett brett kontaktnät och insyn i en mängd olika branscher och företag. Fyra år som Näringslivschef i Eslövs kommun har gett mig nya och mycket intressanta kunskaper om kommunal verksamhet och organisation.

Min grundutbildning ligger inom Beteendevetenskap från Socialhögskolan i Umeå och Lunds universitet. Mellan 2000-2002 gick jag en Executive MBA vid Ekonomihögskolan i Lund.

Mina kärnområden är ledarskap, entreprenörskap, team och styrelsearbete. Mina mest framträdande egenskaper är att jag får andra att se sina styrkor, vilja och våga har förmåga att se samband och strukturer är drivande, energisk och handlingsinriktad modig, orädd och stimuleras av nya utmaningar.

Mina mest framträdande egenskaper är att jag

  • får andra att se sina styrkor, vilja och våga
  • har förmåga att se samband och strukturer
  • är drivande, energisk och handlingsinriktad
  • modig, orädd och stimuleras av nya utmaningar

En mer detaljerad uppställning av mina erfarenheter finns på LinkedIn.
Läs mer om de olika organisationerna för min coachutbildning på
http://coachfederation.org
http://teamcoachinginternational.com
http://www.thecoaches.com

Mitt intresse för styrelsearbete

1998 anordnade Almi i Malmö ett ledarutvecklingsprogram för kvinnor. Jag hade förmånen att som en av tio kvinnor delta. Vi fick även varsin erfaren, kunnig och intresserad mentor som följde oss genom hela det 12 månader långa programmet. En viktig del av programmet var den styrelseutbildning som Göran Sjöholm höll. Genom hela programmet kunde jag direkt testa mina nya kunskaper i mitt dagliga arbete. Där och då tändes mitt intresse för företagsutveckling genom styrelsearbete.

Mellan 1999 och 2001 arbetade jag tillsammans med Styrelseakademien i Stockholm för att öka intresset för ett mer professionellt styrelsearbete.  Tillsammans med Gunnar Ekdahl och Björn Edgren ledde vi Styrelseakademiens kurs Effektivt styrelsearbete.

2008 gick jag EFL:s styrelseprogram i Lund på 8 månader. Sedan dess deltar jag kontinuerligt i deras Alumni-träffar, som är en bra grund för vidareutbildning och ett sätt att hålla mig uppdaterad inom forskning kring styrelsearbete. Jag är även medlem i Styrelseakademien i Malmö, som jag vill rekommendera till alla som är intresserade av att lära sig mer om aktivt styrelsearbete och dess möjligheter.

Under mina fyra år som Näringslivschef i Eslövs kommun vaknade mitt intresse för offentligägda företag och den samhällsnytta de levererar. Utifrån det har jag tillsamamsn med en erfaren kommunjurist, Teresa Fridell, utarbetat en kurs för styrelseutveckling i kommunala bolag.

 

Livet, en lång resa fylld av lärande!

Jag föddes i Vitberget, på gränsen mellan Norrbotten och Lappland. Där fanns sex gårdar men inga barn i min ålder. Mina syskon hade

Min badoms dagis

redan börjat skolan när jag gjorde entré, så jag var hänvisad att skapa mina egna världar och använda min fantasi. En ganska bra start i livet, när jag nu ser tillbaka. Det har gjort mig orädd att gå egna vägar och tänka egna tankar.

Strax innan jag började skolan flyttade familjen till Malmberget. Min pappa var en av få entreprenörer i ett samhälle helt uppbyggt runt gruvan. Under den stora gruvstrejken 1969-70 deltog av naturliga skäl inte min pappa. I min klass var jag den endas vars far inte strejkade. Det var en tuff upplevelse som satt djupa spår i mig.

Efter studenten testade jag lite olika jobb, gick ett år på Socialhögskolan i Umeå, som vi ockuperade i protest mot den nya rektorn. Här träffade jag många kvinnor vars mödrar i 50-årsåldern var bittra och besvikna på sina liv. Första hade fått lyda sina föräldrar, därefter var det mannen i deras liv som bestämde och sedan kom barnen. Det blev aldrig deras tur. Där och då bestämd jag mig; Ingen man skulle någonsin bestämma över mig och mina barn skulle aldrig bi ett hinder. Det blev ett livsavgörande beslut. Jag bestämde mig för att se mig om i världen. En studiekamrat och jag köpte var sin enkle biljett Amsterdam – New York. Med 10 000 i resecheckar, första årets studielån, gav vi oss av. Jag var 21 år och hade tänkt var borta i sex månader. Det blev nästa två år. Vi liftade New York- Toronto – Vancouver, hela västkusten ner genom USA, genom Centralamerika och till Panama. En båt tog oss till Nya Zeeland, där våra vägar skildes. Så småningom fortsatte jag själv genom Australien, jag spenderade en härlig tid på Bali och Kuta Beach, då där bara fanns små cementlådor utan vatten och avlopp att bo i. Och så havet och vågorna och människorna. Sydostasien, Indien, Nepal, så småningom genom Europa och hem igen.

Resan var oerhört lärorik. Framför allt gav det mig tryggheten att jag klarar mig, alltid! Det gällde vare sig att vara feg eller dumdristig, utan försiktig och smart. Jag mötte fantastiska människor som för evigt finns i mitt minne.

Det här var långt före mobilernas och datorernas tid. Jag skrev brev, men ringde inte hem på två år. Ibland nådde ett svar fram via Poste restante i någon större stad. Idag, när jag själv har barn och barnbarn, kan jag tycka synd om min mamma. Hon var en klok kvinna. Som svar på frågan hur mina föräldrar kunna släppa iväg mig sa hon lakoniskt: ”Vi har aldrig kunnat bestämma över Gertrud, det kan vi inte nu heller när hon är myndig. Hon klarar sig”.

I augusti 1976 kom jag till Lund och har varit Skåne trogen sedan dess. Efter att som barn ha upplevt pappas tuffa erfarenheter av att vara en av få entreprenörer bland 5 000 strejkande i Malmfälten, tänkte jag ”Jag ska aldrig bli egen företagare”. Men så blev det ändå.

Mina barns far och jag startade Bohlin Reologi och på den vägen är det, kan man säga. Jag har periodvis haft fantastiskt intressanta och lärorika anställningar och andra uppdrag, men min läggning är helt klart entreprenöriell.

Att driva sin egen verksamhet innebär stor frihet som är mycket värd. Men det krävs även mod, engagemang och massor av arbete. Som företagare måste du alltid vara bredd att expandera dina komfortzoner. Å andra sidan växer du som människa.

Vill du veta vad jag gjort efter jag kom till Lund kan du läsa mer på LinkedIn.