Sex råd när det som inte får hända händer

macbook-ai.jpeg

Min dator är min livlina. I min tunna, silverglänsande, vackra MacBook Air finns allt jag behöver för att  mitt yrkes-  såväl som mitt privatliv ska fungera. Den är med mig överallt, jag jobbar med den  flera timmar varje dag, kommunicerar, bokar möten, skriver texter, skickar offerter, lagrar bilder, läser recept, ALLT!

I onsdags var vi på väg från södra Frankrike hem till Ven, Norbert körde och jag satt bredvid och jobbade på min dator, ytterst effektiv arbetsfördelning. Det var dags att fylla på med lite bensin till bilen och lite coffein till oss. Med tanke på stöldrisk är jag ytterst noga med att aldrig lämna datorn i bilen utan bär den tryckt mot mitt bröst när vi går in i caféet. I andra handen min handväska med plånbok och telefon.

För 20 år sedan när jag brukade köra till Österrike för att åka skidor med mina barn var tyska rastplatser en mardröm, illaluktande, smutsiga och ogästvänliga. Idag är det ett minne blott, nu är rastplatserna trevliga, rena och serverar utmärkt kaffe.

Tillbaka i bilen säger Norbert; ”Kolla var min ryggsäck är”. Å, vad du tjatar, det är klart att den är här, tänker jag. Men som den goda hustru jag är säger jag inget utan väder mig om och kan konstatera att ryggsäcken ligger i baksätet. Vi kör vidare och det är dags att börja jobba igen. ”VAR ÄR MIN DATOR”? Paniken är total. Den finns inte i bilen. Plötsligt ser jag scenen spelas upp för mitt inre. Jag går in på toaletten, placerar datorn på den lilla lådan i metall invid toalettstolen med handväska ovanpå. När jag går ut tar jag min handväska, tvättar mina händer, vi dricker en utmärkt kopp kaffe, sätter oss i bilen och kör ut på A7:an igen.

Katastrofen var ett faktum, datorn var borta. Vi ringde föreståndaren på caféet som satte igång hela sin personal att leta, vi åkte tillbaka och letade själva, frågad alla. Men nej, datorn var och förblev borta! Så för er, som liksom jag tror att det händer aldrig mig, får ni här några goda råd.

  1. Se till att aktivera Find my Computer på er dator.
  2. Använd alltid lösenord för att öppna datorn
  3. Spara inte lösenord och koder på datorn.
  4. Se till att ha en bra försäkring
  5. Sköt era back-up rutiner
  6. Ha så många applikationer och program  som möjligt i molntjänster

Själv har jag lärt mig dessa saker den hårda vägen. Men tack vare en fantastiskt, underbart skicklig son så har skadan kunnat minimeras. Under kvällen fick vi veta att min dator nu fanns i en förort till Zürich, vi kunde till och med se en bild på huset där den fanns. Men polisen sa lakonisk; ”Det är 10 lägenheter i huset, vi har inga resursen att utreda detta.” Kl. 16.00 dagen efter passerade vi Öresundsbron, vi körde rakan vägen till m store i Lund, som hade plockat fram en ny dator till mig och före midnatt var allt återställt, förutom de två senaste veckornas arbete. Att jag fick ägan hela nästa dag åt att ändra koder och inloggningar till banker, skrivarrutiner med mera är en annan historia. En dyrköpt erfarenhet, men ack så lärorik.

Tack Jonas!! Mor